Reglement beoordeling
Groepen
Je kunt op 7 juli in 6 groepen meedoen en je paard laten beoordelen op exterieur en beweging. We kijken daarbij naar de leeftijd van de PRE. De leeftijd wordt berekend per natuurlijk jaar, vanaf de 1e januari van het geboortejaar, d.w.z. het jaar waarin het paard de leeftijd bereikt die overeenkomt met de leeftijd van de groep, of dit nu januari of december is.
Bij de beoordeling op 7 juli kan jouw PRE meedoen in een van de volgende groepen:
-
Groep A: PRE-merrie van 3 of 4 jaar oud
-
Groep B: PRE-hengst van 3 of 4 jaar oud
-
Groep C: PRE-ruin van 3 of 4 jaar oud
-
Groep D: PRE-merrie van 5 jaar of ouder
-
Groep E: PRE-hengst van 5 jaar of ouder
-
Groep F: PRE-ruin van 5 jaar of ouder
Belangrijke opmerkingen
Algemeen
-
De paarden kunnen worden ingeschreven door de eigenaar of fokker die de PRE bij de ANCCE op zijn of haar eigenaars/fokkersnummer geregistreerd heeft staan.
-
De PRE's hoeven niet APTO/APTA gekeurd te zijn.
-
Volwassen merries mogen niet (hoog)drachtig zijn om in 2024 nog te moeten bevallen.
-
Het bestuur van de VSPN besluit na de sluitingsdatum van inschrijving of er voldoende paarden ingeschreven zijn om een groep doorgang te laten vinden of om groepen samen te voegen.
-
Het betreft een onderlinge exterieur- en bewegingsbeoordeling die enkel geldt voor een Nederlands resultaat; de resultaten worden niet bij ANCCE-Spanje opgeslagen of in de database weergegeven.
Presentatie aan de hand
Voordat de individuele presentatie aan de hand van start gaat, worden alle combinaties (voorbrenger met paard) van de desbetreffende groep in de binnenbaan gevraagd in volgorde van hun startnummer. Hierbij krijgt men de kans het paard positief onder de aandacht van de jury te brengen. Dit doet men door het paard rustig, maar actief en ruim, rond te laten stappen op de hoefslag. De jury zal aangeven wanneer iedereen uit de binnenbaan dient te gaan.
Zodra de ringmeester aangeeft dat het paard (individueel) kan worden voorgesteld, loopt de combinatie in stap over de middellijn (A-C lijn). Hierbij dient het paard naast de voorbrenger te lopen in een ontspanning houding. Het hoofd niet te hoog, zodat het paard meer “over de rug” kan lopen en daardoor grotere passen kan nemen. Snel stappen betekent niet vanzelfsprekend dat een paard ruim stapt!
Op het einde van de middellijn wordt het paard aan de longe in galop gezet (ook de jonge paarden t/m 2 jaar!). Men mag kiezen of het paard links- of rechtsom laat galopperen op de volte. Hierbij kiest men bij voorkeur de kant waarop het paard het gemakkelijkste, soepelste en krachtigste galoppeert. Men dient minstens vier voltes in galop te voltooien, zodat de jury de gang optimaal kan beoordelen.
Na de vier rondes in galop neemt men het paard terug in draf en bereidt men de PRE voor om linksom over de lange zijde in uitgestrekte draf te gaan. Het is de bedoeling om een gedragen, ruime en taktmatige draf te laten zien. Aan het andere einde van de baan, op de korte zijde, bereidt men het paard nogmaals voor op een uitgestrekte draf op de lange zijde. Ditmaal mag men echter maar de helft van de lange zijde gebruiken (ongeveer 20 meter) waarna het paard in het midden van de baan opstelt voor de jury. Indien het paard aangaloppeert, corrigeert men dit en herhaalt de oefening en let goed op dat het paard de jury niet omver loopt!
Opgelet! De voorbrenger heeft slechts een beperkte tijd (nl. 2 minuten 15 seconden) om de bewegingen van het paard te presenteren. Na deze tijd zal de combinatie in het midden van de baan gevraagd worden, bewegingen hierna getoond worden niet beoordeeld. Als de combinatie niet binnen 15 seconden in het midden van de arena staat, wordt deze geëlimineerd. In geval van een ongeval of overmacht, wordt de klok stilgezet en wordt deze verder gezet als het incident opgelost is.
Het opstellen gebeurt in het midden van de baan. Het paard moet rustig staan, het liefst vierkant, eventueel kan men een van de achterbenen wat naar voren of achter opstellen om de achterhand beter uit te laten komen.
Nog enkele aandachtspunten:
-
Alleen de voorbrenger mag in de piste met het paard; er mag geen tweede persoon meer mee om achter het paard te gaan of het paard op te jagen.
-
Het is verboden bij het voorbrengen aan de hand een zweep te gebruiken langer dan 1,80m.
-
Bij de merries mag de eigenaar kiezen tussen: manen en staart lang of de manen, voorpluk en staart volgens Spaanse traditie scheren. Nog steeds is er een tendens te merken dat de jury het prefereert indien de manen en staart geschoren zijn.
-
De hengsten van 3 jaar en ouder mogen niet geschoren zijn. Manen horen aan 1 zijde te hangen.
-
Ongeacht het geslacht van het paard en volgens het reglement mag men slechts overtollig haar wegknippen van de oren en benen (sokken) en zodanige mate dat het paard nog bescherming heeft tegen muggen (oren) en water (sokken). De kaaklijn mag bijgeknipt worden, maar de voelsprieten daarentegen mogen niet geknipt worden!
Functionaliteitsproef
Het is op 7 juli mogelijk om naast het voorbrengen aan de hand ook een zogenaamde functionaliteitsproef te rijden.
Dit geldt alleen voor de paarden van 5 jaar en ouder. Deze proef wordt los van het exterieur en het voorbrengen aan de hand beoordeeld door een Nederlandse jury, waarbij de functionaliteit als gebruikspaard voorop staat.
Zoals de naam al doet vermoeden wordt tijdens deze proef de functionaliteit van het paard beoordeeld. Dit wil zeggen:
- Hoe is zijn/haar stap, draf en galop?
- Hoe zijn de gangen in verruiming?
- Hoe bewerkbaar is het paard voor de ruiter? etc.
Om dit te kunnen beoordelen is er een proef samengesteld die de ruiter dient te rijden. Deze wordt niet beoordeeld zoals een wedstrijd-dressuurproef, maar de jury quoteert de kwaliteiten van het paard als rijpaard, de proef is enkel een middel om dit te tonen. Gedurende de proef kunnen de cijfers dan ook aangepast worden.
Het is dus niet van belang dat het paard precies bij de letter de overgang maakt voor het beoordelen van de gangen. Wel is het zo dat als een paard pas meters na de letter terug komt van galop naar draf, dit niet ten goede komt van de algehele indruk hoe het paard zich laat bewerken, ondanks het geen invloed zal hebben op de cijfers van de gangen. Er worden geen strafpunten gegeven voor fouten die de ruiter maakt tijdens de proef, toch dient men ieder figuur te voltooien, opgenomen in de proef.
De jury mag de proef stilleggen en aangeven hoe de ruiter de proef verder dient te aan te vangen. Doch kan de jury beslissen bij drie of meer fouten het paard te elimineren. De proef wordt uit het hoofd gereden!
Omdat de paarden van 5 jaar en ouder in één groep de functionaliteitsproef rijden en het voor iedereen (instapniveau) mogelijk te maken mee te doen, wordt de functionaliteitsproef voor 4-jarigen verreden:
-
Functionaliteitsproef op 7 juli te rijden: tekening en NL toelichting
(N.B.: deze proef wordt in een 20 x 40 baan verreden, dus de letters V, P, S en R zijn niet van toepassing op deze dag.) -
In de functionaliteitsproef mag conform de reglementen van de KNHS t/m de klasse L worden gereden, met de daarbij toegestane zweep.
-
Je mag kiezen tussen lichtrijden of doorzitten, uitgezonderd waar doorzitten vermeld staat.
-
De proef mag niet voorgelezen worden.
Enkele praktische aandachtspunten
-
Opgave is bij aanmelding definitief; afmelden kan t/m 15 juni vanwege een blessure zonder kosten (graag verklaring dierenarts); daarna geldt dat 50% van de reservering gerekend wordt, omdat de vereniging dan ook kosten moet maken als er geen invaller gevonden wordt (er komt een jury uit Spanje, etc.).
-
Ieder paard dient conform de KNHS-regels VERPLICHT ingeënt te zijn tegen griep en tetanus, anders mag hij niet deelnemen.
-
ALLE paarden die deelnemen aan de exterieur- en bewegingsbeoordeling dienen 1,5 uur voor aanvang van de groep aanwezig te zijn en aangemeld te zijn bij het secretariaat.
-
Mocht het paard op 7 juli kreupelheden vertonen (in stap en/of draf), dan kan het paard niet deelnemen. Dit kan door het bestuur of door de jury worden vastgesteld.
-
De kosten voor deelname en stalling dienen bij inschrijving en uiterlijk voor 1 juli 2024 te zijn voldaan.
-
Er zijn beperkt stallen beschikbaar op de accommodatie; stallen worden verdeeld op basis van inschrijvingsdatum. Mocht er geen stal beschikbaar zijn, dan wordt dit vooraf met de deelnemer afgestemd om te kijken of deelname mogelijk is.
-
De eigenaar ontvangt bij het secretariaat een gratis hoofdstelnummer; deze dient aan het hoofdstel van het paard bevestigd te zijn, zodat de jury duidelijk kan zien om welk paard het gaat.
-
Voor optoming en kleding van de voorbrenger hanteren we de voorschriften van ANCCE Spanje voor de vierjarige paarden: trens of vaquero bit; een tweede teugel is toegestaan, zolang het in lijn is met de presentatie van het geheel. De voorbrenger draagt traditioneel Andalusische kleding, traje corto campero of een dressuur outfit (witte blouse, donkere broek). Grote logo's, commerciële uitingen of fokkerij-logo's zijn niet toegestaan.
-
Honden zijn aangelijnd welkom in het strodorp; ze zijn niet toegestaan in de kantine, in het losrijgedeelte of waar de paarden staan opgesteld.
Klik op foto voor vergroting
Arbeeldingen afgeleid van ANCCE-Belgica